• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Çizgili Yaprak Kurdu

(Spodoptera)

 

ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU TANIMI VE YAŞAYIŞI

Çizgili yaprak kurdu ergininin kanat açıklığı 18-30 mm’dir. Ön kanatlar esmerimsi, kahverengiden açık gri renge kadar değişiklik gösterir. Arka kanatlar beyazımtırak, damarları ise koyu renklidir. Kanatların etrafı koyu kahverengi saçaklarla çevrilidir Yumurtalar beyaz renkli olup, yaklaşık olarak 0.4 mm çapındadırlar. Kümeler halinde bırakılan yumurtalar tüylerle örtülüdür. Larva renkleri genellikle yeşilimsi ve kahverengimsi bir görünüştedir. Yanlarında vücut boyunca uzanan bantlar bulunur.

Çizgili Yaprak Kurdu

Kışı genellikle hareketsiz formda geçirirler. Kışlayan dölün kelebekleri nisan sonlarına doğru görülmeye başlarlar. Yumurtalarını genellikle yaprakların alt yüzüne, bazen de üst yüzüne kümeler halinde koyarlar. Larvalar gelişmelerini 10–35 gün arasında tamamlarlar. Olgunlaşan larvalar toprak içinde veya yüzeyinde hareketsiz döneme geçerler. Bölgelere göre değişmekle birlikte farklı konukçularda yılda 3–5 döl verebilir. Yumurtalar beyaz renkli olup, yaklaşık olarak 0.4 mm çapındadırlar. Kümeler halinde bırakılan yumurtalar tüylerle örtülüdür. Larva renkleri genellikle yeşilimsi ve kahverengimsi bir görünüştedir.

 

ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU ZARAR ŞEKLİ

Gruplar halinde yaşayan ilk dönem larvalar, bulundukları yaprakların yiyerek yaprağı zar halinde bırakırlar. Daha ileriki dönemlerde ise yaprağın tamamını yiyip bitirirler. Zarar derecesi bitkinin gelişme yoğunluğuna bağlı olarak %100 yakın olabilmektedir. Bu zararlı ülkemizde hemen her yerde görülmektedir.

 

ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün, sebzeler, yabancı otlardan Horozibiği

 

Mücadele Yöntemleri

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Mısır tarlalarında zararlılarla mücadele için gereksiz yapılan ilaçlamalar, doğal düşmanları olumsuz yönde etkilemekte ve doğal dengenin bozulmasına yol açmaktadır. Bu da zararlıların zarar oranını artırmaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadeleye karar verirken dikkatli olunmalı, ilaç seçimine önem verilmelidir.

 

Kimyasal Mücadele

Çizgili yaprak kurdu için, 2-4 ve 4-6 yapraklı bitki gelişme dönemlerinde tarlayı temsil edecek şekilde 5 noktada sıra üzerindeki yan yana 5’er bitki olmak üzere toplam 25 bitki kontrol edilerek larvalar sayılır. İlaçlama, ortalama 2 larva/bitki olduğunda yapılır. İlaç, günün serin saatlerinde yeşil aksam ilaçlaması şeklinde uygulanmalıdır.

 

ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Cyfluthrin 50 g/l EC 75 ml 14
Indoxacarb 30 % WG 12.5 g 3
Lufenuron 50 g/l EC 20 ml 35
Novaluron 100 g/l EC 20 ml 49
Teflubenzuron 150 g/l SC 40 ml 14

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(74985 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Pamuk Çizgili Yaprak Kurdu Zararlısı (Karadrina)

Pamuk Çizgili Yaprak Kurdu Zararlısı (Karadrina)

PAKUK ÇİZGİLİ YAPRAKKURDU Karadrina (Lepidoptera: Noctuidae) Hastalık Tanımı Pamuk çizgili yaprakkurdu (Karadrina) [Spodoptera exigua (Hbn.)] erginlerinin kanat açıklığı 23-28 mm kadardır. Gri gümüşi renkli ve kanatları üzerinde zikzaklı çizgiler bulunan kelebek 2.0-2.5 cm boyundadır. Genel görünüşü gri kahve ve kurşuni kahverengidir. On ...

Çizgili Yaprak Kurdu Zararlısı (Spodoptera)

Çizgili Yaprak Kurdu Zararlısı (Spodoptera)

Çizgili Yaprak Kurdu (Spodoptera) ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU TANIMI VE YAŞAYIŞI Çizgili yaprak kurdu ergininin kanat açıklığı 18-30 mm’dir. Ön kanatlar esmerimsi, kahverengiden açık gri renge kadar değişiklik gösterir. Arka kanatlar beyazımtırak, damarları ise koyu renklidir. Kanatların etrafı koyu kahverengi saçaklarla çevrilidir Yumurta...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi