• notifications1
  • menü

Bugün : 17 Nisan 2024 Çarşamba

Sebzelerde Beyaz Çürüklük

(Sclerotinia Sclerotiorum)

 

Hastalık Belirtisi

Hastalık bitkilerin fide devresinde kök çürüklüğüne neden olur. Daha ileri devredeki bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümelere neden olur. Gelişmiş bitkilerde belirtiler önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile kök boğazında veya gövde kısmında bol miktarda ve pamuk beyazlığında bir misel tabakası oluşur.

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Zamanla yumaklar şeklinde toplanan misel tabakaları önceleri kirli beyaz renkte ve yapışkan bir halde iken daha sonra havanın etkisi ile koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renkler alarak sert bir yapıya dönüşürler. Bu yapılar önce beyaz, sonra pembe, daha sonra da sert ve siyahtır.

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Bazı bitkilerde yaprak diplerinde (marul), bazılarında ise gövdenin öz kısmında (lahana, havuç, domates, ayçiçeği) bulunurlar. Bu yapılar bulaşmış oldukları toprakta uzun yıllar kalabilir ve yıldan yıla bitkileri hastalandırmayı sürdürürler.

 

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler: Bu etmen sebzelerin çoğunda hastalık oluşturabilir. Başlıca konukçuları lahana, karnabahar, hıyar, havuç, salata, marul, kavun, karpuz, biber, patlıcan, domates, fasulye, kereviz sayılabilir.
 
 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

  1. Hastalık su tutan, çok rutubetli yerlerde geliştiği için böyle yerlerde drenaj ile toprak suyunun fazlalığını akıtmak gerekir.
  2. Temiz tohumluk kullanılmalıdır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(82066 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük (Sclerotinia Sclerotiorum) Hastalık Belirtisi Hastalık bitkilerin fide devresinde kök çürüklüğüne neden olur. Daha ileri devredeki bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümelere neden olur. Gelişmiş bitkilerde belirtiler önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar. Hastalığın ilerle...

Sebzelerde Uyuz Hastalığı Nedir?

Sebzelerde Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Hastalığı Cladosporium cucumerinum Etmenin genel özellikleri Cladosporium cucumerinum Ell.&Arth. (Uyuz Hastalığı) fungal bir etmen olup, kabak, karpuz ve diğer kabakgillerde önemli hastalık olmaya devam etmektedir. Hastalık etmeni bitkilerin tüm toprak üstü aksamlarına saldırır, fakat en fazla zararı meyvelerde oluşturduğu siğille...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi